Hiustenlähtö

Hiustenlähtöön on monia eri syitä. Perinnöllisessä hiustenlähössä osa hiustupista alkaa tuottamaan yhä ohuempaa hiusta joka ajanmyötä johtaa hiusten harvenemiseen.

Miehillä hiusrajan vetäytyminen on tyypillinen merkki siitä että prosessi on käynnissä. Naisilla voi esiintyä vastaavia oireita mutta yleensä alkuperäinen hiusraja säilyy ja hiukset ohenevat tasaisemmin. Naisten hiustenlähtö diagnisoidaan yleensä Ludwigin asteikolla kun miehillä diagnoosi tehdään Norwood-Hamilton asteikolla.

Miehillä yleisin hiustenlähdön syy on alopecia androgenetica, miestyypin kaljuuntuminen, jonka aiheuttaja on testosteroni hormonin metaboliitti dihydrotestosteroni joka vähitellen vaikeuttaa hiustumakkeen hiustuotantoa.

Naisilla hiustenlähtö johtuu usein hormonaalisista tekijöistä mutta myös perintöllisistä taipumuksista. Muita syitä jotka voivat kiihdyttää hiustenlähtöä ovat stressi ja tupakointi.

Tutkijoiden mukaan 50 – 80% kaikista miehistä ja 20-40% naisista kärsii perinnöllisestä hiustenlähdöstä. Miten voimakasta hiustenlähtö on vaihtelee tapauskohtaisesti, parhaan mahdollisen tuloksen savuttamiseksi hoito olisi aloitettava mahdollisimman varhain.

Markkinoilta löytyy useita eri apukeinoja hiustenlähdön hillitsemiseksi

 • Lääkitys (Propecia ®, Proscar ®, Avodart ®
  Suomessa lääkkeeksi luokiteltu aine, finasteridi on hyväksytty perinnöllisen hiustenlähdön hoitoon. Lääkettä saa reseptillä apteekista.

 • Ukoiseen käyttöön (Rogaine ®, Avodart ®, )
  Vaikuttava aine näissä lääkkeissä on minoksidiili joka edistää pintaverenkiertoa
 • Laserterapia (X5 ®, laserstudio)
  Laserterapia hiustenlähdön hoitomuotona on viime vuosina kasvattanut suosiotaan. Terapia on helppo toteuttaa ja sillä ei ole sivuvaikutuksia. Hoidon voi suorittaa studiossa tai kotona.
 • Hiuskuidut (Toppik-alkuperäinen !)
  Englanniksi ”concealers koostuu hienojakoisita hiuskuiduista jotka sirotellaan tai suihkutetaan päälaelle. Lopputulos on yleensä vaikuttava, parhaaseen tulokseen pääsee Toppikin patentoidulla pumpulla.
 • Lisäravinteet
  Monet meistä tarvitsee enemmän vitamiineja ja antioksidantteja kuin mitä saadaan päivittäisestä ruokavaliosta. Hiukset, iho ja kynnet käyttävät monia samoja rakennuspalikoita tämän takia oikean lisäravinteen nauttimisesta voi olla suuri hyöty. Biotiini, piidioksidi, peltokorte ja L-kysteiini  ovat lisäravinteita joista voi olla hyötyä hiustenkasvulle.
 • Hiuslisäke
  Se koostuu erittäin ohuesta kuoresta joka liimataan päälaelle. Lopputulos voi olla erittäin realistinen  myös hiusrajan suhteen. Hiuslisäke kestää ainakin muutaman kuukauden, sen käyttö edellyttää säännöllistä tarkastusta ja huoltoa.